avignon

Sur le pont d’Avignon, l’on y danse, het is misschien wel één van de bekendste kinderliedjes ter wereld. Ook op vandaag is de brug in Avignon, waarvan sprake in het nummer, namelijk de Pont Saint-Bénezet nog steeds één van de vaakst bezochte locaties in en rond Avignon. Dit moet echter wel enigszins genuanceerd worden, want van de brug schiet op vandaag niet zoveel meer over. Dit komt omdat een groot deel van de brug is weggespoeld in de 17de eeuw. Ook wanneer dit liedje je helemaal niets zegt blijven er nog steeds voldoende goede redenen over om Avignon te bezoeken.

avignon

Pauselijke stad

Hoe populair de restanten van de Pont Saint-Bénezet ook mogen zijn, het vaakst bezochte bouwwerk van Avignon is uiteraard het Palais des Papes. Tussen 1309 en 1377 deed Avignon dan ook dienst als verplaatsplaats van de pausen. Het gevolg was een reusachtig paleis welke tot op de dag van vandaag tot één van de mooiste ter wereld behoort.

Het paleis bevindt zich op een enorme rotsblok die luistert naar de naam ‘Le Rocher’. Toch is de geschiedenis van Avignon niet één en al rijkdom en telt ze ook heel wat donkere pagina’s. Verschillende prachtige bouwwerken evenals boeiende musea zijn nog altijd getuige van de soms woelige geschiedenis van de stad.

 

avignon

Gezelligheid troef

De binnenstad van Avignon is tot op de dag van vandaag ommuurd. Dit zorgt voor een historische en bovendien ook lekker gezellige toets. Binnen deze muren zijn diverse Provençaalse hotels terug te vinden die je ongetwijfeld zullen doen watertanden. Haar locatie in het hart van de Provence zorgt er bovendien voor dat in Avignon cultuur en een zuiderse sfeer elkaar ontmoeten. Het resultaat is een uitnodigende stad waar iedereen zich thuis voelt.

Hoofdstad van de Côte du Rhône-wijnstreek

Waar veel mensen die Avignon willen bezoeken in eerste instantie niet bij stil staan is het feit dat ze de hoofdstad is van de Côte du Rhône-wijnstreek. Het is dan ook onnodig om te zeggen dat je hier aan het juiste adres bent voor tal van absolute topwijnen. Dit gecombineerd met de sublieme, Provençaalse keuken waarin veelvuldig gebruik wordt gemaakt van verse producten zorgt er voor dat de echte culinaire liefhebbers hier perfect aan hun trekken komen. Nergens anders ter wereld vindt je betere ratatouille en bouillabaisse dan hier in Avignon.

Rue de la République

Tot slot kan je in Avignon ook uitstekend winkelen. De bekendste en tevens ook meest populaire winkelstraat luistert naar de naam ‘Rue de la République’. Je vindt hier onder meer het grote warenhuis Monoprix terug en ook andere grote ketens zoals met name FNAC hebben hier hun vestiging. In ieder geval, of je nu graag wil winkelen, je de nodige cultuur wil opsnuiven of een heerlijke wijn met een fantastisch gerecht wil proeven, het kan allemaal in het prachtige en uitnodigende Avignon!

In de buurt

Avignon is dan wel één van de grotere steden, toch is het wat ons betreft niet nodig om hier een volledige dag te vertoeven. Na enkele uurtjes werden de belangrijkste bezienswaardigheden bekeken en is het hoogtijd om wat verder te trekken. In Carpentras kan men de vrijdagochtend een heuse markt opmerken. Sinds 1996 mag deze markt het label ‘marché d’execption’ dragen. Net zoals de meeste markten in de streek is deze ook op toeristen gericht.

Toch vonden wij het één van de mooiere markten en we hebben er ook een hoop souvenirs op de kop kunnen tikken. Dus misschien is het handig om op een vrijdag eerst even af te zakken naar de markt en erna doorrijden richting het pauselijk gebouw in Avignon. Vroeg vertrekken is de boodschap, want de markt neemt een groot deel van de beschikbare parkeerplaatsen in (tip: gratis parkeren bij de intermarché pal in het centrum is een dikke aanrader).
Booking.com

Algemeen