Gorges du Verdon

De ‘Grand Canyon’ van Europa, dat is de Gorges du Verdon. Alle wandelaars zijn het er met elkaar over eens dat dit veruit het mooiste wandelgebied is dat Frankrijk te bieden heeft. Dit is voor het overgrote merendeel te danken aan de rivier Verdon die als het ware als een mes door de 25 kilometer lange boter snijdt. Het resultaat is opvallend groenblauw gekleurd water dat zich op fantastische wijze aftekent tegen het kalksteenlandschap van deze regio. In het verleden werden hier onder meer heel wat fossielen van zeekoeien gevonden. Het is de uitgelezen plek om de onverwachte vakantiekilo’s aan te pakken middels een fikse wandeling.

Gorges du Verdon Gorges du Verdon Gorges du Verdon

Onderdeel van het regionaal natuurpark Verdon

De Gorges du Verdon bevindt zich op het grensgebied van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence in het zuiden van het prachtige Frankrijk. De kloof maakt deel uit van het regionaal natuurpark Verdon welke een totale oppervlakte van zomaar even 18.000 hectare in beslag neemt. Het meest imposante gedeelte vinden we terug tussen de dorpen Moustiers St. Marie en Castellane. Hier doorsnijdt het water de beroemde hoogvlakte Grand Plan. Door de eeuwen heen werd het gebied bijzonder lang als niet toegankelijk aanzien.

In de negentiende eeuw waren het enkel en alleen de lokale houtzoekers die er voor kozen om de kloof te verkennen. Tegenwoordig is het misschien wel één van de belangrijkste en meest adembenemende attracties van de Provence. Niet alleen dagjestoeristen, maar ook bergbeklimmers evenals rafters uit de hele wereld kiezen er voor om de lastige stroomversnellingen het hoofd te (proberen) bieden. Voor de avontuurlijke reiziger heeft de Gorges du Verdon dus ongetwijfeld eveneens heel wat in petto.

Een wandeling door het hart van de Gorges du Verdon

We durven gerust te stellen dat het maken van een stevige wandeling nog steeds de perfecte manier is om de Gorges du Verdon te ontdekken. Het indrukwekkende gebied beschikt dan ook over zomaar even 1.000 kilometer aan wandelpaden die zijn voorzien van wegbewijzering. Veel mensen kiezen er voor om vanuit verschillende locaties in de Provence de Gorges du Verdon te bezoeken omdat ze even willen ontsnappen aan de drukte. Dat is exact wat je hier kan doen. De Gorges du Verdon is een prachtige streek die je precies die rust biedt waar je naar op zoek bent.

Een leuke, uitdagende wandeling draagt de naam ‘het martelpad’. De naam wijst niet op het uitdagende parcours, maar verwijst naar de ontdekker, ene Martel dus. Het is een wandeling van zo’n 12 à 18 kilometer (afhankelijk van de startplaats) en telt een hoop hoogtemeters. In het hoogseizoen is de combinatie van deze hoogtemeters en de hitte een ware marteling. Personen met een goede basisconditie krijgen het reeds knap lastig.

Lees het volledige verslag in verband met deze wandeling op volgende pagina: Martelpad wandelen. Zo weet je meteen waar je het best de wandeling aanvat en hoe het mogelijk is om terug het startpunt te bereiken.

Doen! Een bungeejump in de Gorges du Verdon!

Heb je altijd al eens een sprong in het diepe willen wagen? Dan ben je in de Gorges du Verdon aan het juiste adres! Je kan er namelijk bungeejumpen in een ronduit indrukwekkend en onvergetelijk decor! Reeds jarenlang is de 110 meter lange Pont de l’Artuby brug de springplank voor waaghalzen uit de hele wereld. De afstand tussen deze brug en de grond bedraagt 182 meter. De sprong van je leven? Die waag je zonder enige twijfel in de Gorges du Verdon!
Booking.com

Algemeen