Reisverslag 13 dagen rondreis Provence

Bij het plannen van een autorondreis richting de Provence is het altijd handig om te weten wat er precies te beleven valt in de regio. Ook de route richting dit deel van Frankrijk neemt men best eens onder de loep. Frankrijk is een prachtig vakantieland en onderweg komt men zeker en vast zaken tegen alwaar men even halt kan houden.

In augustus 2017 ondernamen wij een heuse autorondreis richting het zuiden van Frankrijk. We hadden 12 nachten te spenderen. In dit verslag is het dan ook mogelijk om het reisverslag eens door te nemen. Uiteraard is het niet de bedoeling dat deze reis zomaar wordt overgenomen. Een vakantie is steeds een persoonlijke ervaring, maar het kan wel helpen bij het eventuele plannen.

Vooronderzoek rondreis Provence

We kopen ons een handige reisgids: Reisgids Capitool Top 10 Provence & Cote d’Azur. In dit boekje worden een hoop ‘top 10’ lijstjes weergegeven, maar ook handige tips omtrent steden en een hoop randinformatie vindt men terug. Aan de hand van deze informatie is het dan mogelijk om zelf te beslissen wat de moeite waard is. Een reisgids is niet noodzakelijk, daar alle mogelijk informatie gratis op internet te vinden is. Ter plaatse is zo’n gids wel handig.

Bij één of ander gigantisch bouwwerk kan men dan even een pauze inlassen en dan neem je vlug even je boekje door en je weet direct meer omtrent de geschiedenis van dit alles. Altijd leerrijk! De kaart van het boekje is overigens top. Zo zie je in een oogopslag alle belangrijke punten liggen en kun je inschatten op welke afstand ze zich van elkaar bevinden.

De weg richting het zonnige zuiden kan op vele manieren worden volbracht. Gebruik maken van de tolwegen is de meest efficiënte manier. Goedkoper is dan weer het gebruik van de alternatieve, gratis route. Neem het artikel met de auto naar de Provence eens door. Kijk welke route het meest voordelig is voor je en kijk uit voor eventuele zwarte zaterdagen. Het kiezen van de verkeerde route kan leiden tot ettelijke uren vertraging. Tijdens de reis van meer dan 1000 kilometer kan worden overwogen om een rustdag in te lassen. Frankrijk telt een hoop bezienswaardigheden, dus een interessante stopplaats vinden is kinderspel.

De Provence staat niet meteen gekend als een goedkope regio. Een rondreis organiseren gaat vaak gepaard met een hoop kosten. Tolwegen, eten, entreegelden bezienswaardigheden, logement en dergelijke doen de rekening oplopen. Probeer op voorhand een beetje het budget in te schatten. Logeren op een camping en af en toe eens zelf eten maken is een stuk voordeliger dan een hotel met half pension en Frankrijk is eigenlijk het ideale land om te kamperen. Het hoeft dus helemaal geen fortuin te kosten.

Reisverslag 13 dagen rondreis Provence

De rondreis vatten we aan in Vallon-Pont-d’Arc. Een gemeente in de regio  Auvergne-Rhône-Alpes, departement Ardèche. De afstand tot Brussel bedraagt ongeveer 930 kilometer en loopt voor een groot deel over tolwegen. Bij kalm verkeer tik je constant 130 kilometer per uur aan en de rit verloopt dus best vlot. We vertoeven 4 nachten in een camping gelegen aan de rivier de Ardèche.

Daar deze site de Provence behandeld, zullen we weinig aandacht besteden aan dit departement. Tijdens een roadtrip kan men gemakkelijk van de ene naar de andere plaats rijden en zoals reeds gezegd is Frankrijk een prachtig vakantieland. In zowat alle departementen kan men een hoop bezienswaardigheden aanschouwen. We behandelen deze regio in het kort.

Ardèche – enkele tips:

  • Kajakken in het hoogseizoen in de Ardèche is een minder leuke bezigheid. Enerzijds staat het water vaak te laag en anderzijds zijn er gewoon te veel kajaks op het water te vinden. Het toeristische gedoe is ook gewoon te duur. Dit geldt voor het deel van Vallon-Pont-d’Arc tot aan de Pont d’Arc.
  • Vogüé en Balazuc zijn twee middeleeuwse stadjes die absoluut een bezoek waard zijn.
  • Ook in Aiguèze is het heerlijke vertoeven. Dit stadje is wel gelegen in het departement Gard, maar is vlot bereikbaar.
  • Vallon-Pont-d’Arc en Ruoms gelden er als grotere steden. In juli en augustus kan men in Ruoms iedere woensdag een markt opmerken, van 18u tot 24u vindt men er een hoop kraampjes. Een heerlijke slenterstad.
  • In de streek kan men enkele grotten aanschouwen. Wij waren alvast onder de indruk van de Grotte de la Madeleine.

De eerste 4 dagen samengevat in enkele foto’s:

Rondreis in de Provence

Na deze vier dagen rijden we door naar Vence. Een rit van meer dan 300 kilometer. Na 50 kilometer gereden te hebben over gratis wegen, schakelen we over op tolwegen. Rijden door dorpskernen aan een slakkengangetje is iets anders dan cruisen aan een constante van 130 kilometer per uur. De vakantie moet nog aangenaam blijven ook. De stad ligt op zo’n 20 kilometer van Nice en in de buurt valt een hoop te beleven. Eerst en vooral Vence en Saint-Paul-de-Vence (4 kilometer afstand). Beide plaatsen worden vaak omschreven als mooi en schilderachtig. We vertoeven er 3 nachten op een rustige camping met ruime staanplaatsen. Onder andere daguitstappen richting Nice, Monaco, Roquebrune-Cap-Martin en Tourrettes-sur-Loup en Gordon staan op het programma.

Na drie overnachtingen verlaten we Vence en rijden we door naar het regionaal natuurpark De Verdon. Ter plaatse zoeken we een camping. Deze ene dag is het de bedoeling om ‘Het Martelpad’ te bewandelen. Een pad van ongeveer 16 kilometer (afhankelijk van de start-/stopplaats) met een hoop hoogtemeters. Er zijn een hoop campings in de regio. We spreken over één nacht: ‘s avonds toekomen en ‘s morgens terug vertrekken, dus een goedkope camping met weinig luxe volstaat.

Met 4 overnachtingen in Goult bereiken we de laatste tussenstop. De rondreis zit er jammer genoeg bijna op. In Goult – een gemeente in het Franse departement Vaucluse – staat nog een hoop op het programma. In de onmiddellijk omgeving merken we een vijftal dopjes op met het label ‘mooiste dorp van Frankrijk’. De wagen brengt ons naar grotere steden: Aix-en-Provence, Arles, Avignon.

 

Bovenstaande kaart geeft de stopplaatsen weer. 4 dagen in de Ardeche, dan 3 nachten regio Nice, dan een nachtje in het natuurpark Verdun om uiteindelijk te eindigen in de Luberon. Wat ons betreft was het een goede planning en een hoop van de top 10 van de Provence kon worden bezichtigd.

Uw eigen rondreis plannen

Het spreekt voor zich dat dit een persoonlijke planning is. Sommige personen lassen bijvoorbeeld graag een rustdagje in en vertoeven dan een dag aan het strand of aan het zwembad van een vakantiehuis. Wijzelf maakten gebruik van een ietwat grotere tent en dan is het handig om niet iedere dag te verhuizen van camping. Zo’n mastodont van een tent opstellen neemt al gauw enkele uren in beslag en telkenmale al het gerief verhuizen, dat is de minder leuke kant van een kampeervakantie.

We raden je aan om de informatie op deze site eens door te nemen. Zoek enkele centrale plaatsen om te overnachten en organiseer leuke daguitstapjes richting dorpjes en steden. Eenmaal ter plaatse zul je opmerken dat de tijd vliegt en de kans is groot dat je jezelf de belofte doet om ooi nog eens terug te keren naar deze prachtige streek. In een vakantie van 10 à 15 dagen is het onmogelijk om al het moois te zien. Een goede voorbereiding (doornemen informatie, planning) helpt je wel flink op weg om een efficiënte rondreis te plannen.

Booking.com

Algemeen