Met de auto naar de Provence

De geringe afstand zorgt er in combinatie met de goed onderhouden autosnelwegen voor dat menig aantal reizigers er jaarlijks voor kiezen om met de auto naar de Provence af te reizen. Dat is wel zo interessant wanneer je graag enkele regionale topwijnen of andere lekkernijen mee huiswaarts wenst te nemen! Het merendeel van de reizigers kiezen er voor om de beruchte Autoroute du Soleil te nemen naar het zonnige zuiden van Spanje. Deze drukke route loopt van Parijs tot Marseille. Ben je eerder te vinden voor een alternatieve route zonder de dure péage? In dat geval zou je kunnen kiezen voor de Route National.

Route National, een gunstig alternatief voor de Autoroute du Soleil?

Het merendeel van de reizigers die er jaarlijks voor kiezen om naar de Provence af te reizen doen dat via de Autoroute du Soleil. Dat lijkt een bewuste en voor de hand liggende keuze, maar dat is ze lang niet altijd. De Autoroute du Soleil staat in de zomer dan ook nagenoeg garant voor een stevige hoeveelheid file die de totale reistijd aanzienlijk kan verlengen. Dat is echter nog niet alles, want ook de stevige péage die moet worden betaald is een doorn in het oog van menig aantal reizigers. Biedt de Route National op dat vlak een interessant alternatief? Deels. De totale reistijd valt langer uit, maar je mist de frustratie van de file en ook het enorme geldbedrag dat je normaal aan péage moet betalen wordt (deels) uitgespaard.

De Provence ontdek je het best met de auto!

Ondanks het feit dat er verschillende mogelijkheden bestaan om bijvoorbeeld naar de Provence te vliegen blijven het merendeel van de reizigers er toch de voorkeur aan geven om richting deze zuidelijk gelegen regio te rijden. Met de auto naar de Provence afreizen brengt dan ook heel wat interessante voordelen met zich mee. Zo kan je probleemloos halt houden bij verschillende uitnodigende steden als Aix-en-Provence, Arles, Avignon, Nîmes evenals Orange en Salon-de-Provence. De Provence ontdek je dus pas echt met de auto!

Met een eigen wagen (of huurwagen) is het mogelijk om een route naar wens samen te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld passeren bij de mooiste dorpen van Frankrijk.

Opgelet voor zwarte zaterdagen!

Ben je van plan om met de auto naar de Provence te rijden? Doe dat dan zeker en vast niet op één van de zwarte zaterdagen. Tijdens de schoolvakanties is het vaak uitzonderlijk druk op de Franse autosnelwegen, in het bijzonder in de richting van de Provence. Het laatste weekend van juli evenals het eerste weekend van augustus zijn vaak bijzonder druk. De zaterdagen van deze weekends staan dan ook niet zelden te boek als ‘zwarte zaterdag’. Op deze dagen is het mogelijk dat je geconfronteerd wordt met honderden kilometers file richting het zuiden. Heb je de mogelijkheid, dan is het een absolute aanrader om niet in deze periode te vertrekken!

Reistijd en tol berekenen

Een goede voorbereiding is altijd een leuk begin van de vakantie. Tegenwoordig kan men op voorhand perfect berekenen hoeveel kilometer de route exact telt. Ook het brandstofverbruik en de kosten aan tol kan men in rekening brengen. We bekijken het eens met als voorbeeldroute Brussel – Nice:

Met de auto naar de Provence

Route 1 – via Nancy en Lyon – komt als winnaar uit de bus. De afstand bedraagt net geen 1200 kilometer en men rijdt 1175 kilometer over snelweg. De reistijd bedraagt 11 uur en men is 137 euro kwijt na de rit (73,10 euro tol). Het brandstofverbruik is afhankelijk van het type wagen.

Route twee loopt via Parijs. Men is 20 kilometer langer onderweg en bovendien kost de route ook nog eens 20 euro meer aan tol. De derde route is niet echt interessant. Via Zwitserland en Italië is met meer dan dertig euro kwijt aan vignetten en zo loopt de kostprijs op.

De alternatieve route (zie onder) mijdt tol en vignetten. Men is 1140 kilometer onderweg, maar de totale reistijd bedraagt wel bijna 17 uur. Dat is maar liefst 6 uur langer dan wanneer men zou opteren voor tolwegen. Na deze rit is men 70 euro kwijt aan brandstof.

Met de auto naar de Provence

Het kan dus handig zijn om op voorhand de instellingen van de GPS eens te bekijken. Vaak wordt melding gemaakt van tolwegen en dan moet men opteren om de wegen op te rijden of te mijden. Besparen kan door de gratis wegen te gebruiken. Ergens halverwege is het dan wel handig om een overnachting in te lassen, gezien de lengte van de totale reisduur.


Booking.com

 

Algemeen