De mooiste dorpen in de Provence

Tijdens eens heuse rondreis door de Provence is het de bedoeling om zaken te ontdekken. Steden zoals Avignon en Nice kent iedereen, maar de kleinere dorpen zijn zeker ook de moeite waard. De organisatie Les Plus Beaux Villages de France klasseert deze kleinere dorpen. Indien ze voldoen aan een reeks van voorwaarden, dan worden ze weerhouden en komen ze op de lijst van ‘mooiste dorpen van Frankrijk’. Bij het binnenrijden van zo’n dorpje kom je dan een bord tegen alwaar de vermelding van ‘Les Plus Beaux Villages de France op staat.

De voorwaarden om zich kandidaat te stellen zijn onder andere:

    • maximaal bevolkingsaantal van 2000 inwoners (van de betrokken (deel)gemeente),
    • minstens twee geklasseerde sites of monumenten,
    • het toevoegen van een aanvraag tot toetreding goedgekeurd door de gemeenteraad,
    • het bewaren van het landschapszicht via de Ruimtelijke ordening.

Bij het zien van dergelijk bord gaan spontaan enkele belletjes rinkelen. In het hoogseizoen is het vaak aardig druk in deze dorpjes. Vaak kan men ook grotere betalende parkings opmerken aan de stadjes en zowat alle dorpjes bezitten toeristenwinkeltjes die te dure lavendel verkopen. Echte koopjes zul je op deze plaatsen dus niet doen, maar vaak zijn ze heerlijk gelegen en kun je genieten van een prachtig uitzicht. Daar het dorpen zijn, kan men vaak niet langer dan enkele uren spenderen ter plaatse. We plaatsen even alle dorpjes opeen rijtje die aan de voorwaarden voldeden.

De mooiste dorpen in de Provence

Provence-Alpes-Côte d’Azur

Ligging

Op onderstaande kaart zie je de ligging van alle dorpen met het label ‘mooiste dorp van Frankrijk’. De verspreiding is ietwat ongelijk. De Vaucluse bezit er een hoop meer dan bijvoorbeeld de regio rondom Marseille. Het hoeft uiteraard geen betoog dat dit geenszins betekent dat er rondom Marseille niets te beleven valt. Niet alle mooie dorpen en steden van Frankrijk voldoen namelijk aan de voorwaarden die de organisatie ‘Les Plus Beaux Villages de France’ stelt. Immers, alle dorpen met meer dan 2000 inwoners komen al niet in aanmerking.

(bron: http://www.les-plus-beaux-villages-de-france.org/ )

Rondreis door de Provence

Gedurende een ontdekkingstocht doorheen de Provence kan het niet anders dat de wagen ettelijke kilometers zal afleggen. Heb je bijvoorbeeld enkele dagen in de regio van Nice vertoeft en ben je van plan om verder te reizen naar het natuurpark van de Verdun, dan kan het interessant zijn om even halt te houden in enkele mooie dorpjes.

Via een kleine omweg bereik je Gourdon en Coaraze. Het zijn de plaatsen om even halt te houden. Ook in de buurt van Avignon kan men een hoop pittoreske dorpjes opmerken, 8 in totaal. Stuk voor stuk zijn ze een omweg waard. In de Vaucluse liggen de ‘mooiste dorpen van Frankrijk’ bijvoorbeeld zeer dicht bij elkaar. Gordes en Roussillon liggen 10 kilometer van elkaar en dan klinkt een dagje kleinere stadjes bezoeken interessant in de oren.

We raden je dan ook aan om er eens een kaart van het zuidelijke deel van Frankrijk bij te nemen. De rit richting de Provence neemt zo’n dikke 10 uur in beslag (1000 kilometer) en je doorkruist een hoop departementen. Ook daar valt een hoop te beleven en de kans is groot dat je passeert vlak aan enkele van deze geklasseerde dorpen. Ook daar kan een pauze worden ingelast (in plaats van op een traditionele snelwegparking).

Algemeen