Bij het ondernemen van een rondreis is een kaart van de Provence altijd handig. Google Maps openen bij het doornemen van informatie helpt bij het oriënteren. Nice en Roussillon zijn bijvoorbeeld twee mooie steden en wellicht staan ze beiden op je verlanglijstje, maar de afstand tussen deze twee punten bedraagt maar liefst 250 kilometer. Dit plant men dus niet op één dag en al zeker niet na elkaar. Op deze pagina bespreken we enkele kaarten. We beginnen met de kaart van Frankrijk en daarna gaan we dieper in op de ‘Provence’.

Kaart van de Provence in Frankrijk

In het zuidoosten van Frankrijk kan men de Provence vinden, grenzend aan de Middellandse Zee en Italië. Met de auto is het zo’n 1000 kilometer rijden (voor Belgen). Dankzij de tolwegen kan men dit traject voor een groot deel aan een constante van 130 kilometer per uur afleggen. In het hoogseizoen zijn er zogenaamde zwarte zaterdagen en dan is het tamelijk ‘druk’ op de wegen en bepaalde knooppunten zitten muurvast. Dit kan de totale reistijd aardig verlengen.

Alvorens te vertrekken is het een goede zet om te kijken welke drukte ze voorspellen. Afhankelijk van het resultaat kan men dan bijvoorbeeld opteren om een deel in de nacht te rijden. Over het algemeen is het dan een stuk kalmer. Hoe dan ook: veiligheid primeert. Voldoende tussenstop inlassen is de boodschap. Langs tolwegen zijn de toiletten gratis te gebruiken en vaak zijn er een hoop recreatiemogelijkheden langs grotere stopplaatsen (speeltuigen voor kinderen, eet- en drankgelegenheden). De enkele rit naar het zuiden via de tolwegen kost zo’n 50 à 60 euro.

Kaart Provence Frankrijk

Klik op de kaart voor een grotere weergave

Op onderstaande kaart van Wikipedia zie je de ligging van de Provence.

Provence in detail

De regio Provence-Alpes-Côte d’Azur kan men onderverdelen in verschillende departementen (bijvoorbeeld Vaucluse, Var, Hautes-Alpes). Tijdens een rondreis kan men het moois van deze meerdere departementen bezoeken. In het zuidwesten zijn er een hoop bezienswaardigheden die men kan opmerken in het top 10 lijstje. Denken we aan Arles, Avignon, Aix-en-Provence en Marseille. Aan de andere kant vindt men dan weer Nice, Cannes en Saint-Tropez. Centraal gelegen kan men de Gorges du Verdon en de streek rond de Luberon verkennen. De regio heeft dus ook enorm veel te bieden en het is een ganse uitdaging om zaken samen te vatten in een rondreis. Onderstaande map van Globe-trotter heeft een hoop hoogtepunten aan:

Enkele tips bij het kaartlezen en het plannen van een rondreis:

    • Bekijk altijd de afstand tussen twee punten. Op het eerste zicht lijkt het misschien een overbrugbare afstand, maar het kan zijn dat men over de 150 kilometer dik 2 uur moet rijden door gebrek aan goede wegen. Of op de kaart ziet het er een afstand uit van 40 kilometer, maar in realiteit moet je een gigantische omweg maken en wordt het een lange rit. Aan de hand van dit vooronderzoek is het mogelijk om eventuele tussenstops in te lassen.
    • Bekijk de Vaucluse eens. In dit gebied zijn er een hoop mooie dorpjes. Het is een leuke plaats om te overnachten. Dankzij de centrale ligging is ook een hoop mogelijk qua daguitstappen.
    • Probeer op meerdere plaatsen te overnachten tijdens een rondreis. Enkele nachten in de buurt van Nice, een dag in de Gorges du Verdon en dan nog enkele dagen regio Arles. Zo kan men de rijtijd bij daguitstappen beperken en bovendien krijg je een hoop van de regio te zien.
    • Neem de bezienswaardigheden van de Provence eens door en beslis waar de prioriteiten liggen. Hou je van natuur en fikse wandelingen, dan kan een natuurpark redding brengen. Heb je het eerder voor grotere steden met een hoop cultuur, dan is Nice een must do. Ben je wielerliefhebber en is het je droom om de Mont Ventoux eens te beklimmen? Dan kan dat ook! De Provence is een veelzijdige regio en kan menig toeristen bekoren.
    • Grotere afstanden leg je het best af met behulp van tolwegen. Vertoef je bijvoorbeeld op een camping regio Nice en wens je naar het stadscentrum te rijden (20 kilometer), dan kun je enkele euro’s uitsparen door te opteren voor de secundaire wegen.

De beste manier om een rondreis te plannen is door wat vooronderzoek te doen. Je doet er goed aan om de informatie op deze site eens door te nemen. Bereken hoeveel tijd je ter plaatse zal zijn en probeer de dagen op te delen. Het kan zijn dat het beter is om slechts op twee plekken te logeren (bijvoorbeeld reis met kinderen), maar aan de andere kant kan het ook leuk zijn om rond te trekken met een tent en iedere nacht andere oorden op te zoeken (avontuurlijk koppel). Aan het einde van de rit beslis je uiteraard zelf wat je allemaal wenst te bezoeken tijdens de vakantie.Booking.com

Algemeen