Een vakantie richting Frankrijk, de Provence, biedt een hoop mogelijkheden. Badsteden zoals Monaco, Marseille, Nice en Saint-Tropez lokken een hoop cultuurtoerisme, maar ook qua natuur valt er in de regio veel te beleven. Onder meer het regionaal natuurpark de Verdon op de grens van de departementen Var en de Alpes-de-Haute-Provence kan menig natuurliefhebbers bekoren.
Belangrijkste natuurlijke bezienswaardigheid is de kloof, de langste van Europa met zijn lengte van 25 kilometer, van de Verdon. De Gorges du Verdon worden ook wel eens Grand Canyon du Verdun genaamd, verwijzend naar het indrukwekkende Amerikaanse natuurspektakel uiteraard. Het maken van een fikse wandeling dringt zich op.
Het Martelpad
Dit gebied ontdekken doet men dankzij ‘het martelpad’. Een beetje een lugubere naam. Men denkt meteen aan gevaarlijke afdalingen, zware klimmen en gevaarlijke stukken. Gelukkig heeft de naam niets met het woord ‘marteling’ te maken. Wikipedia brengt ons redding:
Er ligt ruim 100 kilometer aan wandelpaden, waaronder het beroemde Martelpad. Dit vijftien kilometer lange pad van het chalet de la Maline naar de Samson Passage is genoemd naar de Franse speleoloog Édouard-Alfred Martel. Hij maakte in 1905 als eerste de tocht over de bodem van de kloof. Aan hem dankt de kloof de bijnaam Grand Canyon du Verdon. Van hem is namelijk het citaat: “De kloof van de Verdon is de meest Amerikaanse van alle Franse ravijnen. Dat houd ik vol na de Grand Canyon gezien te hebben.”
Tips
- In het hoogseizoen is het best warm in de regio. De hitte in combinatie met de zware wandeling zorgt voor uitputting. Neem voldoende water mee. Reken op minimaal 2 liter water per persoon. Onderweg kan men niets kopen. Het is een natuurgebied en er zijn geen drankvoorzieningen. Wel is het mogelijk om af en toe af te dalen tot aan de oevers van de Verdon en in absolute nood kan men daar water bijvullen. Uiteraard is het beter om gezuiverd water te drinken. Voornamelijk tijdens ferme beklimmingen (dus zeker op het einde van de wandeling) snakt het lichaam naar vocht.
- Respecteer de regels van het natuurpark. Vuilbakken staan er niet, wat natuurlijk niet wil zeggen dat men het afval op de grond mag deponeren.
- Vertrek je aan Point Sublime, dan kom je na een half uurtje een fikse tunnel tegen. Daar is het pikdonker. Vergeet dus zeker geen zaklamp. Gelukkig zit er op vele smartphones een zaklampfunctie.
- Het is geen rondwandeling. Je wandelt van punt a naar punt b. Op het einde moet je dus op een manier terug naar punt a geraken. Er zijn verschillende mogelijkheden: liften (want er is daar best veel passage). Aan het start- en eindpunt kan men ook een bushalte opmerken. Een enkele rit kost je 6 euro en voert je in een halfuurtje terug. Let op! De busjes rijden niet frequent. De laatste bus vertrek bijvoorbeeld reeds rond 17.30. Indien mogelijk is het natuurlijk handig om eerst naar het eindpunt te rijden en daar een wagen achter te laten. Nadien vertrek je met een tweede wagen richting het startpunt.
- Is het eindpunt Chalet de la Maline? Prijs jezelf gelukkig. De klim naar deze chalet (het einde van de wandeling indien gestart wordt vanaf Point Sublime) is zeer pittig. De smaak van een frisse pils voelt nog beter aan na de avontuurlijke tocht.
- De tocht is best pittig. De warmte en de hoogtemeters eisen zijn tol. Toch is het geen gevaarlijke tocht. Ben je van plan om met kinderen te gaan, dan kan dit mits wat extra aandacht. Op bepaalde stukken dien je wel een oogje in het zeil te houden.
- De beste manier om de streek te verkennen is door zelf de wandelschoenen aan te trekken. Plan een dagje in de regio in en maak de wandeling. Na het afzien geniet je dubbel van de rest van de rondreis.
Kaart
Wij wandelden van Point Sublime naar Chalet de la Maline. Eventueel kun je het nog iets harder maken door te parkeren aan het stadje Rougon. Dan verleng je de wandeltijd met zo’n dertig minuten (dalende meters). De aanbevolen start (of einde) is aan Couloir Samson. Daar is niet echt veel parkeergelegenheid en dus wijk je best direct uit naar Point Sublime, een toeristisch punt alwaar je kunt genieten van een prachtig uitzicht. Laat je wagen achter en volg gewoon de kleurrijke tekens (rood wit) op stenen en bomen. Het is een toeristisch pad, dus alles is goed aangegeven.
Van Point Sublime gaat het direct bergaf richting Couloir Samson (30 minuten, dalende meters) en daar begint het eigenlijke parcours van de martelroute. Je start dus aan het water en volgt dit water ook voor een groot deel. Het parcours maakt een hoop hoogtemeters en daalt wederom terug richting waterniveau. Het lastigste stuk is zonder twijfel de lange klim richting de chalet. Het feit dat daar een fris pilsje op je staat te wachten verzacht de pijn. Ook een pittig stuk zijn de meer dan 200 trappen die iets over halfweg moeten worden overwonnen. Je denkt dat dit een fikse stap richting het einde moet zijn, maar direct na de beklimming daal je wederom pijlsnel richting het water.
Ligging
Het natuurgebied ligt best centraal in de Provence. In het kader van een rondreis is dit dus mooi meegenomen. Heb je bijvoorbeeld enkele dagen verbleven in de buurt van Nice en wens je ook nog wat mee te pikken van het departement de Vaucluse, dan passeer je in feite langs dit natuurgebied. Daar kun je dan simpelweg één nacht boeken in de buurt van de kloof. Er is geen gebrek aan campings.