Pont du Gard gratis bezoeken

Hoe te besparen op reis door de Provence?

De Provence staat niet echt gekend als goedkope regio. Een cola op een terras kost al gauw drie euro en voor een Nederlands pintje durven ze al rap 3 euro 50 te vragen. Aan de toeristische attracties kan men informatiekiosken vinden alwaar het mogelijk is om toegangstickets aan te kopen. Een rondreis ondernemen is vaak een financiële tegenvaller. Gelukkig zijn er ook manieren om de trip betaalbaar te houden. Neem onderstaande tips eens door en wie weet slaag jij er in om op reis het budget binnen de perken te houden.

Parkeertarieven

De parkeertarieven in grotere steden zijn niet mals. Vaak is er een gebrek aan ruimte en toevlucht nemen tot ondergrondse parkeergarages is vaak een dure oplossing. Op voorhand even opzoeken alwaar het mogelijk is om gebruik te maken van (gratis) P&R voorkomt een hoop frustratie. Soms is het mogelijk om gratis gebruik te maken van deze grotere parkeerterreinen, maar dan dien je wel verplicht gebruik te maken van het openbaar vervoer. In het kader van Nice is dit bijvoorbeeld interessant. Daar kun je gerust een dag vullen en het kost per persoon maar 3 euro om te pendelen naar het centrum (1,5 euro heen en 1,5 euro terug).

Rijden met de wagen kost ook een hoop geld in Frankrijk. Tanken doe je bij voorbaat niet aan stations gelegen aan drukkere wegen (duurder). Tol betalen is zuur, maar in ruil krijg je wel perfect onderhouden wegen en veelal is het mogelijk om uren aan een stuk 130 km/u te rijden. Voor kortere ritten – bijvoorbeeld tussen twee steden door – is het handiger om de tolwegen te mijden. Onderweg heb je meer kans op stapvoets verkeer, maar eventueel kan men even halt houden in een dorpje. Frankrijk telt een hoop prachtige dorpen 50 kilometer via alternatieve wegen rijden in plaats van op tolwegen is nu ook weer geen drama.

Mooiste dorp van Frankrijk

Steden met het label ‘mooiste dorp van Frankrijk’ bezitten zowat allemaal betalende parkings. Vaak is het mogelijk om gratis te parkeren iets buiten het centrum, langs de weg. Dan moet je wel nog een kilometer wandelen, maar je spaart bij ieder bezoek wel enkele euro’s uit. Bij bepaalde steden is het een heuse opdracht om de wagen ergens gratis achter te laten. Die Fransen zijn best innovatief en proberen te voorkomen dat personen gratis kunnen parkeren door onder andere alle mogelijke plaatsen af te sluiten, maar met een beetje zoekwerk is een hoop mogelijk.

Pont du Gard

Besparen op reis

Niet ver van Nîmes en Uzès kan men de Pont du Gard bewonderen (zie foto boven). Het Romeinse bouwwerk deed eerst dienst als aquaduct en later als brug. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Rij in geen geval de gigantische parkeerterreinen op vlakbij de brug. Eenmaal binnen heb je nog 20 minuten bedenktijd (om gratis naar buiten te rijden). Blijf er langer en je hebt dikke pech. Dan ben je verplicht om een ticket aan te kopen van 8,5 euro om uit dit parkeerterrein te raken.

Het ticket van 8,5 euro is het goedkoopste ticket en stelt je in staat om de brug te bewonderen + een cinema te bezoeken en een tentoonstelling te bewonderen. De meeste toeristen komen enkel en alleen om de brug te bezichtigen en te bewandelen en kopen ook dit veel te dure, onnodige ticket. Laat de wagen ergens anders achter en wandel gewoon richting de brug. Zo kun je gratis genieten van dit Romeinse bouwwerk.

In het hoogseizoen loopt de temperatuur vaak hoog op. Warme temperaturen betekent veelal ook voldoende vocht opnemen. In steden zijn terrassen een dure aangelegenheid. Voor een cola wordt vaak meer dan 2,5 euro gevraagd en een biertje onder deze prijs vinden is moeilijk. In grotere steden (Nice, Avignon, Marseille, …) kan men vaak in de stadskern kleinere supermarkten opmerken. Hier daalt de prijs voor een blikje frisdrank reeds naar 1,5 à 2 euro. Het is een goedkoper alternatief, maar nog steeds duur. In de bekendere supermarkten in Frankrijk (Auchan, E.Leclerc) kosten diezelfde blikjes net hetzelfde als in België. Soms is eens weerstaan aan een terras een goede zaak voor het budget. Een goedkoop blikje smaakt net hetzelfde op een bankje in een park.

Goedkoop op rondreis

We zullen zeker en vast niet melden dat de Provence een goedkope bestemming wordt, ook na het naleven van enkele van bovenstaande tips zal men nog steeds een hoop moeten betalen om al het moois van de regio te bewonderen. Toch kan men op een hoop kostenposten flink wat besparen, zonder echt veel in te boeten aan luxe. Een rondreis met stopplaatsen op verschillende campings en ‘s avonds op een camping een maaltijd nuttigen wordt door velen als avontuurlijk ervaren en het is een stuk goedkoper dan overnachtingen in een hotel. Een last minute reisvoordeel bij een reisbureau behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Uiteindelijk is het aan jezelf en het reisgezelschap om een zeker reisbudget in de gaten te houden.


Booking.com

Algemeen