Ansouis

Frankrijk is een aaneenschakeling van leuke dorpjes. Veelal is de indeling van deze plaatsen ongeveer gelijk. Smalle steegjes, oude gebouwen, een centraal punt waar veelal een kerk, of kasteel staat en dan ook de nodige toeristenwinkeltjes en eetgelegenheden. Laten we vooral de zogenaamde kunstgalerijen niet vergeten. De één is al wat interessanter dan de ander, maar het lijkt wel of die Franse dorpjes in de Provence een stevige aantrekkingskracht hebben op kunstenaars.

Het plaatsje Ansouis is niet anders. Ook hier staat een kasteel centraal met prachtige Franse tuinen. De geschiedenis leert ons dat dit gebouw uit de 10de eeuw stamt. In de 12de en 13de eeuw was er de ombouw tot kasteel en meer recentelijk, 15de en 19de eeuw, werd het uitgebreid. Het kasteel is privé-eigendom, maar voor 10 euro is het mogelijk om in de middag een rondleiding te versieren.

De Saint-Martin parochiekerk, Museum van wij en de stadsmuren zijn de andere voornaamste bezienswaardigheden. Het is de zoveelste plek alwaar het heerlijk slenteren is doorheen de smalle steegjes.

Ligging

22 kilometer ten noorden van Aix en Provence kan men dit dorpje vinden. Gelegen in de Vaucluse, in gezelschap van een hoop lekkers. De bergachtige streek Luberdon is de plaats om een heuse stadjesrondreis te doen. Een hoop mooie dorpjes liggen er vlakbij elkaar. Denken we maar aan de okerkleurige kliffen van Roussillon en het prachtige decor van Gordes. Indien men passeert in de buurt van dit dorpje, dan kan het geen kwaad om een kleine omweg te maken. Indien men keuzes moet maken, dan is het beter om dit dorpje links te laten liggen. Het is een mooie plek, maar geen uitschieter.Booking.com

Algemeen